Δείτε τέσσερις τρόπους για να καθαρίσετε μόνοι σας τις μαρμάρινες επιφάνειες του σπιτιού σας!

Η αίσθηση καθαριότητας, η λάμψη και η πολυτέλεια που δημιουργεί το φυσικό μάρμαρο σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους είναι κάτι το μοναδικό και γι’ αυτό προτιμάται στα περισσότερα σπίτια. Το μάρμαρο έχει την εντυπωσιακή ιδιότητα να μην λεκιάζει και να μην απορροφά εύκολα οτιδήποτε και αν πέσει πάνω του. Σε αρκετές, όμως περιπτώσεις, είτε λόγω κακής ποιότητας του μαρμάρου, είτε λόγω πρόχειρης επεξεργασίας του, μπορεί να υπάρξουν φθορές.  Φυσικά, φθορές μπορούν να υπάρξουν και λόγω παλαιότητας, καθώς  ξεθωριάζει η γυαλιστική προστασία και η αδιαβροχοποίηση της μαρμάρινης επιφάνειας και είναι πιο ευάλωτο στην απορρόφηση λεκέδων.  Πριν, όμως, καλέσουμε το συνεργείο συντήρησης, καλό είναι να γνωρίζουμε πώς να φροντίσουμε και πώς να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις. Παρακάτω, αναφέρονται τέσσερις τρόποι για να προστατεύσουμε και να φροντίσουμε το μάρμαρο στο σπίτι μας.

  1. ΣΚΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ:

Ένας από τους πιο σοβαρούς λεκέδες που συναντά κανείς στην βεράντα από μάρμαρο και σε  άλλες μαρμάρινες επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με μεταλλικά αντικείμενα, είναι η σκουριά. Η σκουριά δημιουργείται στο πέρας κάποιου χρονικού διαστήματος και γι’ αυτό είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθεί όταν εντοπιστεί. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάτι όξινο, όπως λεμόνι το οποίο δρα κατευθείαν στον λεκέ και τον απομακρύνει από την επιφάνεια. Αν και στα μάρμαρα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται προϊόντα με ουδέτερο PH, στην περίπτωση της σκουριάς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάτι ξινό αρκεί να το αφήσουμε για λίγα μόνο λεπτά (έως 10 λ το πολύ) και να επαναλάβουμε την διαδικασία αν ο λεκές επιμένει. Αφού αφήσουμε να δράσει, τότε ξεπλένουμε με άφθονο νερό και σαπούνι για μεγαλύτερη ασφάλεια. Μια ακόμα καλή λύση είναι και η χρήση της coca cola, αλλά και αυτή θα πρέπει να αφεθεί πάνω στην επιφάνεια για λίγα μόνο λεπτά και να καθαριστεί μετά καλά.

  1. ΚΙΤΡΙΝΙΛΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΟΔΑ

Πολλές φορές παρατηρείται σε πολλές μαρμάρινες επιφάνειες, ιδιαίτερα της κουζίνας και του μπάνιου διάφορα κίτρινα στίγματα. Τα στίγματα αυτά μπορεί να έχουν δημιουργηθεί από την υγρασία ή από παλιούς ξεθωριασμένους λεκέδες. Στην περίπτωση αυτή, η μαγειρική σόδα δίνει μια γρήγορη και αποτελεσματική λύση. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ρίξουμε λίγη σόδα πάνω στον λεκέ και να τρίψουμε το σημείο με νερό και σφουγγάρι έως ότου αφαιρεθεί. Μπορούμε, επίσης, να αφήσουμε την μαγειρική σόδα με λίγο νερό να δράσει για αρκετές ώρες. Για τέτοιου είδους λεκέδες μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και απορρυπαντικό πιάτων, όπου θα σαπουνίσουμε την επιφάνεια και έπειτα θα ξεβγάλουμε με άφθονο νερό.

  1. ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΟΞΥΖΕΝΕ

Σίγουρα το λάδι αποτελεί και στα ρούχα αλλά και στο μάρμαρο ένας από τους πιο επίμονους και δύσκολους λεκέδες. Ιδιαίτερα όταν έχει μείνει για πάρα πολύ καιρό. Στην περίπτωση αυτή, συνιστάται η χρήση του οξυζενέ ή της αμμωνίας. Πρόκειται για το προϊόν που αγοράζουμε από το φαρμακείο και λίγο πολύ όλοι έχουμε στο σπίτι μας. Προσοχή, όμως, απαγορεύεται η χρήση ασετόν ή οποιοδήποτε όμοιου με αυτού προϊόντος καθώς μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη φθορά στην μαρμάρινη επιφάνεια. Η χρήση του είναι απλή, καθώς απλώνουμε το οξυζενέ πάνω στον λεκέ με το λάδι και το καλύπτουμε με μια μεμβράνη ώστε να δράσει. Αν το μάρμαρο είναι ανοιχτόχρωμο, προτιμάται να αφήσουμε το οξυζενέ μόνο για 2 ώρες το πολύ προς αποφυγή φθοράς. Αν πάλι το μάρμαρο είναι σκουρόχρωμο, μπορούμε να αφήσουμε το προϊόν και για 24 ώρες. Στην περίπτωση που οι λεκέδες πάνω στην μαρμάρινη επιφάνεια είναι λίπη, τότε συνίσταται η χρήση κορν φλάουερ ή αλεύρι πάνω στην επιφάνεια αφήνοντας να δράσει για μερικά λεπτά και στο τέλος καθαρίζοντας με ένα πανί ή βέτεξ.

  1. ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΑΠΟΥΝΙ

Το φυσικό πράσινο σαπούνι δεν είναι ευεργετικό μόνο για το δέρμα μας και τα μαλλιά μας, αλλά και για την συντήρηση των μαρμάρων. Στην αγορά υπάρχουν πολλά προϊόντα έχοντας ως βάση το πράσινο σαπούνι, αλλά και το φυσικό πράσινο σαπούνι που αγοράζουμε μπορεί να γίνει πολύ δραστικό στην φροντίδα του μαρμάρου και στην απομάκρυνση εύκολων και άμεσων λεκέδων. Στην περίπτωση του λεκέ, σαπουνίζουμε το σημείο με ένα πανί ή σφουγγάρι και έπειτα καθαρίζουμε με νερό. Στην περίπτωση που απλώς θέλουμε να φροντίσουμε το δάπεδό μας, ρίχνουμε την σκόνη με το πράσινο σαπούνι σε ένα κουβά με ζεστό νερό ή λιώνουμε το φυσικό σαπούνι με τον ίδιο τρόπο και περνάμε με την σφουγγαρίστρα ή με ένα πανί όλες τις μαρμάρινες επιφάνειες. Τα αποτελέσματα πάντα είναι εντυπωσιακά, καθώς το μάρμαρο θα φαίνεται συνέχεια γυαλισμένο και καθαρό. Αρκετά χρήσιμο στην καταπολέμηση των λεκέδων είναι και το σαπούνι για τα πιάτα.

Οι φυσικοί τρόποι περιποίησης του μαρμάρου, είναι αρκετά διαδεδομένοι και αποτελούν πάντα μια εύκολή και αποτελεσματική διαδικασία. Επιπλέον, πολλά είναι και τα προϊόντα στην αγορά που υποβοηθούν στην φροντίδα και στην συντήρηση. Συνεπώς, μπορούμε να αποφύγουμε και μόνοι μας εύκολα και γρήγορα οποιαδήποτε φθορά. Στις δύσκολες περιπτώσεις, όμως,  όπου το μάρμαρο χρειάζεται ολική ανακατασκευή, υπάρχουν ειδικά συνεργεία όπου γυαλίζουν και επιδιορθώνουν τις μαρμάρινες επιφάνειες κάνοντας τες να δείχνουν σαν καινούριες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *